ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДЈАВИ ЕПИДЕМИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА НА КЛИНИЦИ ЗА ДЕЧИЈУ ХИРУРГИЈУ И ОРТОПЕДИЈУ

 

Дана 13.06.2018., од стране нишког Института за јавно здравље и званично је одјављенаепидемија морбила на Клиници за дечију хирургију и ортопедију Клиничког центра Ниш.

Након што је 12. јануара 2018. године, наоснову лабораторијских резултата Института за вирусологију „Торлак“, код троје запослених на Клиници доказан узрочник болести, а како је тада процењено,да је вирусу потенцијално било изложено 54- оро људи, надлежни у нишком Клиничком центру, моментално су предузели све мере за сузбијање епидемије, предвиђене Законом, а по предлогу Института за јавно здравље у Нишу.Иако званични извор заразе није утврђен, претпоставља се да се вирус ширио путем ваздуха.

Према подацима добијеним од Института за јавно здравље у Нишу, за време петомесечног трајања епидемије малих богиња на Клиници за дечију хирургију и ортопедију КЦ Ниш, процењено је да је сто особа било је изложено вирусу морбила, од којих је код 15-оро људи, серолошким анализама и потврђено присуство. За време трајања епидемије, 10 пацијената је и смештено на болничко лечење, а према извештају, већина оболелих  пацијената, било је или невакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Једна однајбитнијих уведених, ванреднихмера, на Клиници за дечију хирургију и ортопедију била је забрана посета пацијентима на Клници, а спроведена је и просторна сепарација и изолација  већ оболелихпацијената.Надлежни и запослени пооштрили су мере дезинфекције, отпустили све пацијенте са Клинике чије је здравствено стање у том тренутку то дозвољавало, те су у том периоду, примани само хитни случајеви. Отомесу биле обавештене и остале здравствене Установе са територије надлежности нишког Клиничког центра.

Осим обавезне вакцинације медицинског особља, за трајно отклањање опасности надаље, предложено је и спровођење редовне вакцинације и појачана контрола вакциналног статуса деце.

         

УПРАВА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА НИШ

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш