САОПШТЕЊЕ

 

Након сазнања и информације, да су се на појединим друштвеним мрежама појавиле фотографије које приказују пацијента Клинике за кардиоваскуларне болести КЦ Ниш, који лежи на поду, поред болничке постеље полуинтензивне неге поменуте Клинике, а о ком су нежељеном догађају надлежни већ били обавештени и пре објављивања тих фотографија, Управа нишког Клиничког центра овим путем обавештава јавност:

Дежурно медицинско особље Клинике за кардиоваскуларне болести је, одмах након збрињавања лежећег пацијента, који је јуче, 14.07.2018. године, око 16 часова склизнуо с кревета који се налази у полуинтензивној нези Клинике, нежељени догађај, као што то процедура налаже, одмах пријавило руководству Клинике и надлежнима у Управи КЦ Ниш. Истог момента, што се може утврдити и увидом у сачињену службену белешку, од стране генералног директора КЦ Ниш НАЛОЖЕН ЈЕ ХИТНИ УНУТРАШЊИ СТРУЧНИ НАДЗОР рада дежурних медицинских сестара и техничара у одељењу полуинтензивне неге Клинике за кардиоваскуларне болести, како би се објективно утврдиле све околности овог нежељног догађаја.

Након четворочасовног поступка, а који је спровођен истог дана, од 17:00 до 21:00 сат, прибављене су усмене и писмене изјаве од стране дежурних медицинских сестара наведеног одељења, након чега је утврђено да је о нежељеном догађају, дежурна медицинска сестра истог тренутка обавестила дежурног лекара, специјалисту кардиолога и Службу обезбеђења КЦ Ниш и све евидентирала у Свеску нежељених догађаја, која по Закону мора постојати у сваком здравственом центру.

Према добијеним информацијама које су поткрепљене и писаним извештајима, тога дана, када се инцидент догодио, пацијент је био видно узнемирен у постељи и није се обазирао на молбе дежурне медицинске сестре да се умири, како не би испао из болесничке постеље, што се касније нажалост и догодило.

Дежурна медицинска сестра се, у тренутку немилог догађаја већ налазила у простору поред пацијента, те је тада, једино успела, да му по унапред утврђеној процедури у таквим ситуацијама и по школском примеру, обезбеди тзв. “безбедан пад на подну површину” како се не би повредио, јер сама, то није могла да спречи због његове телесне тежине, од приближно две стотине килограма.

Након што га је безбедно спустила на под, између кревета и болничког ормарића, који је померила на безбедну удаљеност (што се може видети и на фотографијама које су објављене на друштвеним мрежама), дежурна медицинска сестра је пацијента покрила болничким прекривачем, поставила у бочни положај како процедуре налажу (што се такође може видети на фотографијама) и отишла да обавести дежурног лекара и Службу обезбеђења како би јој помогли при подизању и враћању пацијента у болничку постељу.

Истог тренутка, поред дежурног лекара – кардиолога и дежурне медицинске сестре, у помоћ је пристигао и један болничар, као и два радника обезбеђења КЦ Ниш, након чега је пацијент враћен у постељу и збринут по свим наложеним прописима. Поред тога, а како процедура у таквим ситуацијама предвиђа, пацијент је додатно прегледан и од стране лекара других специјалности, те је након урађене и неопходне дијагностике на ЦТ скенеру, утврђено да није претрпео повреде приликом пада.


Спровођењу хитног унутрашњег стручног надзора присуствовали су заменик генералног директора КЦ Ниш, главна медицинска сестра КЦ Ниш и директор Клинике за кардиоваскуларне болести, а уколико буду утврђени пропусти у раду и лечењу пацијента, против свих одговорних ће бити предузете, Законом и нормативним актима Установе, предвиђене дисциплинске мере.

 

УПРАВА КЦ НИШ

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш