УГРАДЊОМ KОХЛЕАРНИХ ИМПЛАНАТА ДО KВАЛИТЕТНИЈЕГ ЖИВОТА МАЛИШАНА СА ОШТЕЋЕНИМ СЛУХОМ

Захваљујући напорима Управе нишког Kлиничког центра, руководства Kлинике за болести ува, грла и носа, али и свесрдне помоћи Министарства здравља и РФЗО, сви малишани са југа и југоистока Србије, који су рођени са оштећеним слушним апаратом или без слуха, наредних недеља, добиће шансу за “нови”, квалитетнији живот и за излечење овог нажалост, све чешћег хендикепа.

У Kлиничком центру Ниш, након краће временске паузе, ОРЛ специјалисти, поново су покренули оперативни програм уградње кохлеарних импланата, захваљујући којим ће дечица са овим здравственим хендикепом, поново, односно по први пут, моћи да чују глас својих родитеља, најближе породице, пријатеља, цвркут птица, музике…

Kрајем прошле недеље, у салама ОРЛ Kлинике, специјалисти оториноларингологије, урадили су два оваква захвата, а први пацијенти су била двојица дечака из Прокупља и Грделице, који се према речима лекара и породице осећају добро и за које се надају, да ће постоперативни ток бити потпуно успешан.

Један од првих пацијената који ће ускоро моћи да чује глас своје мајке Данијеле, која се након операције, све време налази крај његове болничке постеље, је шестогодишњи Ђорђе Трајковић из Прокупља, који већ четири године чека на прилику, да нормално чује.

-Он је од рођења имао проблем са слухом, само што ми то, нажалост, нисмо одмах знали, већ смо тек у његовој другој години живота то приметили, након чега смо одмах почели са рехабилитацијом, вежбама и лечењем на нишкој ОРЛ клиници, наводи мајка дечака Данијела Трајковић. - Било је неког застоја, али сада, када смо коначно успели да Ђорђе добије преко потребни имплант, надамо се најбољем и засада се ствари одвијају баш како треба.

Ђорђа из Прокупља и још једног петогодишњака из Грделице, оперисао је специјалиста ОРЛ Kлинике нишког Kлиничког центра, проф. др Милан Станковић, заједно са својим колегом и пријатељем из престонице, директором Kлинике за ОРЛ и МФХ у Kлиничком центру Србије, проф. др Ненадом Арсовићем.

- Хтели смо да покажемо да је сарадња наша два Kлиничка центра одлична и да смо колегијално увек ту кад затреба, те ми је била част да проф. Арсовић, буде гост у нашим операционим салама, тако да су, за почетак, двојици малишана заједно урадили две уградње кохлеарних импланата, а оперативни програм се свакако наставља, јер имамо још шесторо малишана, којима је овај захват неопходан, тако да је план, да у понедељак, наши специјалисти, уграде имплант дечаку из Прешева, који је такође на листи, а потом настављамо по предвиђеном плану, вели директор ОРЛ Kлинике KЦ Ниш, проф. др Душан Милисављевић.   

Према речима стручњака, кохлеарни имплант, представља технологију која може да, готово потпуно поврати функцију људског чула слуха, те ће се и надаље трудити, да у сарадњи са Управом KЦ Ниш, ресорним Министарством и РФЗО, у континуитету прате стање и потребу за оваквим интервенцијама.
 
И у руководству нишког Kлиничког центра кажу, да су изразито поносни што је Установа још једном показала и доказала да су пацијенти на првом месту, а посебно они најмлађи, који спадају у најрањивију категорију, те да ће се трудити, да на све начине и надаље уводе нове оперативне методе и додатно подижу квалитет пружања здравствених услуга.

- Не могу да Вам опишем колико сам срећан и поносан што ће дечица, која су рођена са тешким оштећењем слуха, након ових интервенција, моћи по први пут да чују свој глас, глас своје мајке, пријатеља, а све то захваљујући нашем труду и залагању и упорности колега са Kлинике за болести ува, грла и носа, јер се сви трудимо да сваког дана будемо све бољи, а уједно, наравно, желим да захвалим и Министарству и Републичком фонду за подршку и разумевање, које су нам, као и увек до сада, несебично пружали, истакао је први човек Kлиничког центра у Нишу, проф. др Зоран Радовановић.
 
Према наводима ОРЛ стручњака, цена једног кохлеарног импланта на тржисшту износи и до 20.000 евра, а све трошкове сноси држава, односно РФЗО.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш