ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ПРЕВЕНТИВУ И ОВОГ МЕСЕЦА ИСПУНИЛО СВА ОЧЕКИВАЊА- НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ У КЦ НИШ ЈАВИЛО СЕ ПРЕКО 800 ПАЦИЈЕНАТА

Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције здравља и овог, последњег месеца у 2019. години, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа, те су грађани у свим здравственим установама и центрима широм земље, без обзира на статус њиховог здравственог осигурања, имали прилику да бесплатно и без заказивања преконтролишу своје опште здравствено стање.

Према броју пацијената, који су се данас јавили лекарима нишког Клиничког центра, показало се да  интересовање грађана за превенцију не јењава, те су чекаонице испред специјалистичких амбуланти у нишком Клиничком центру, биле испуњене од раних јутарњих часова, а сем Нишлија, на превентивни преглед чекали су и многи грађани из Алексинца, Крушевца, Књажевца…

Како је и било предвиђено планом Министарства здравља, сви заинтересовани, у Клиничком центру Ниш могли су данас да обаве кардиолошке прегледе ЕКГ апаратом и провере висину свог крвног притиска, прегледају унутрашње органе абдомена уз помоћ ултразвучног апарата, док су све суграђанке, у Центру за нуклеарну медицину, имале могућност да дају крв на анализу на тумор маркер јајника CA125.   

Према подацима након првог пресека стања, у прва два и по сата, укупно су прегледана чак 282 пацијента, док је пола сата након поднева, број пацијената који су проверавали опште стање свог здравља, премашио шест стотина.

До краја радног времена медицинског особља и лекара који су се овог месеца бавили превентивом, у амбулантама нишког Клиничког центра, прегледано је 806 пацијената.

- Овај невероватан податак и број људи који су данас указали поверење нашим лекарима показује да је интересовање и даље велико, те се баш због тога, заиста на све начине трудимо, да подржимо све инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

Због огромног интересовања грађана и великог броја уписаних за ултразвучни преглед абдомена, неколицина њих, данас није стигло да обави преглед, а како би им лекари изашли у сусрет, УЗ прегледи су им заказани за прву половину идуће недеље.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у и нишком Дому здравља, где је, како су навели надлежни у овој здравственој установи, интересовање такође било велико, те је кроз њихове амбуланте прошло 588 пацијената.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш