У КЦ НИШ, НА ПОСЕБАН, „ЦОВИД“ НАЧИН, ОБЕЛЕЖЕН „МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА“

За разлику од претходних година, када традиционално, на „Међународни дан медициснких сестара и техничара“, Управа Клиничког центра Ниш, због пожртвовања, професионалности у раду и обављању дужности, запосленима који су те године, изабрани „као најбољи“, додељује захвалнице, ове године, чији је почетак, облежила борба за живот, на глобалном нивоу, овај веома важан дан за све медицинаре ове здравствене установе, обележен је посве другачије.

Уместо захвалница и повеља, свима који раде у здравству у читавој Србији, како кажу, највећи знак захвалности и показатељ, да готово десетонедељна борба за живот и здравље сваког пацијента, није била узалудна, јесу аплаузи, којим су им грађани, сваке вечери у 20 часова, пружали подршку и исказивали поштовање за све оно што чине у црвеним и зеленим Цовид зонама, где се неретко водила брутална битка за сваки удах пацијената.

С тим у вези, а пре свега, како би подржали једни друге, целокупно медицинско особље, сестре, техничари, помоћно особље, а којима су се придружили и многи чланови Управе нишког Клиничког центра, громогласним аплаузом испред улаза у нову зграду Клиничког центра Ниш и пуштањем шарених балона, послали су, истичу, поруку свим својим колегама, али и грађанима наше земље: „Ми смо још увек ту и борба није завршена, ми као тим морамо да победимо, а ви сви да чувате једни друге, па и нас“.

     

Како је Ниш, проглашен као једно од најјачих жаришта у Србији, те је од почетка епидемије до данас, у нишком Клиничком центру хоспитализовано и збринуто преко 2 200 пацијената, оних код којих је било потврђено присуство вируса и оних код којих се сумњало на зараженост, а да су тријажни тимови Клинике за инфективне болести КЦ Ниш, сагледале преко 3 500 пацијената из читавог региона, први човек ове установе, истиче да је поносан на све запослене који су се све време борили и учинили све, да здравствени систем југа и југоистока земље, „остане на ногама“.

- Аплаузи које смо данима, током вечерњих сати могли да чујемо, осмех на њиховим лицима, иако знају да рат против невидљивог непријатеља и даље траје, елан и жеља свих њих да и сада, али и у тренуцима када, готово да нисмо имали где да сместимо пацијенте који су долазили из свих здрасвтвених установа које гравитирају ка нама, то је знак да су сви ти људи заслужили да поносно носе своје беле униформе и да поносно стоје уз све своје колеге, које се већ три месеца боре са корона вирусом, каже проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш. – Све ове људе ћемо, не само данас, на њихов „празник“, већ и надаље, сви ми другачије гледати, јер више ништа неће бити исто, а држава и ми као руководство смо већ и тек ћемо показати да знамо да ценимо све оне, који су били „у првим редовима“, додао је Радовановић, који је изразио и велику захвалност свим државним и надлежним органима на свој помоћи, коју су све време пружали Клиничком центру Ниш.

Свакако су, све време, осим читаве Управе КЦ Ниш, крај својих људи, биле све главне и одговорне сестре, многе од њих су били и координатори Цовид објеката у склопу КЦ Ниш, санитарни техничари, који су обавили огроман посао са епидемиолозима, што се тиче превенције, не би ли сем запослених, пре свега, остали здрави и многи други.

     

Сви они, ову борбу, доживели су на свој начин. Истичу да се радују, што сви заједно обележавају „Међународни дан“, али да су ове године, присутна и стрепња и опрез и страх.

- Ми се бринемо, патимо, волимо, боримо се, ишчекујемо, надамо се….Трчимо испред смрти, вечито подигнутих штитова и ослушкујемо сваки трептај, сваки откуцај срца, сваки јаук, сваки позив. Можда звучи као клише, али сви који се бавимо овим послом и који волимо овај посао, страхујемо да ће нас смрт престићи и лукаво однети живот над којим стрепимо, за који се боримо, вели Гордана Драгошев, главна сестра КЦ Ниш. - Храбрили смо се међу собом и покретали једни друге. Свако на свој начин. Мене лично је, храбрила реченица “Све ће ово једнога дана бити јуче”, а којом сам охрабривала и друге и надам се да сам успевала у томе, додаје она.

Једна од првих кота, како би се то у војном жаргону рекло, била је Клиника за инфективне болести, где су били хоспитализовани први заражени пацијенти.

- Кажу били смо храбри,били смо хероји...Били смо оно, што стварно јесмо, били ту за сваку реч наде, за веру у оздрављење, борили се за сваки живот. Били смо ту и кад је било најтеже и кад није било наде и радовали се сваком одласку кући и недеља за недељом, говорили, још само ова и проћи ће, још само ова...Кажу сузе су за слабиће , ја кажем, сузе су за храбре, са исписаним именима на скафандерима. И даље смо ту, оно што стварно јесмо, емотивно поручује главна сестра Клинике за инфективне болести КЦ Ниш, Слободанка Станишић.

     

Хала Чаир, која је до тада била место за спортска такмичења, концерте, разне сајмове и друга позитивна дешавања у граду Нишу, ширењем Цовид- 19 вируса и појавом све већег броја оболелих, наједном је постала место стрепње, страха и непознанице.

Хала је претворена у привремену Цовид болницу, чијим радом су у почетку координисали запослени нишког Клиничког центра. Међу њима, испред великог тима медицинских сестара и техничара, биле су Жаклина Пајевић и Милица Ђурић, које су се даноноћно трудиле и бринуле да све колеге, али и пацијенти, добију све што је потребно.

- Уз велико ангажовање и тимски рад, успели смо да осмислимо пут црвене и зелене зоне за улазак и излазак болесника, уношење и изношење хране, отпадака, медицинских средстава и свега што је потребно за безбедан смештај и боравак великог броја људи, јер је у само четири дана, на овом месту, хоспитализовано 305 болесника из свих крајева југоисточне Србије, објашњава Жаклина Пајевић, главна сестра Клинике за гастроентерологију.

     

- Притисак на нас је био огроман, људи су у почетку били уплашени, забринути за породице, као и сви ми, наравно, јер многи од нас имамо децу, млађу од 12 година, али без обзира на то, није нам падало на памет да то користимо као разлог да не будемо уз пацијенте. Знали смо да морамо да урадимо праву ствар и да је сада, прави час да покажемо све оно што смо учили и за шта смо се школовали...гледали смо на све то, као што то чини војска...“читавог живота се спремаш за потенцијалну битку, рат...а он је ту, пред вратима и нема назад“, појашњава Милица Ђурић, један од помоћника координатора Цовид приврмене болнице у хали „Чаир“ и болнице у новој згради КЦ Ниш.

Након 11 дана рада у Хали, број оболелих се повећавао, а сви радници КЦ Ниш, који су збрињавали пацијенте у хали „Чаир“, добили су нови радни задатак. Халу су „предали“ колегама из примарне здравствене заштите, а они су се „вратили кући“. Нова зграда Клиничког центра Ниш, постала је нова Цовид болница. Мислећи да ће им у Клиничком центру бити лакше и комфорније за рад, сусрели су се са новим изазовом. Нажалост, корона је ушла у Геронтолошке центре. Тај 13. април сви ће памтити, јер је тачно у подне, почео пријем геронтолошких пацијената, који су били потпуно, или делимично зависни од неге других лица, са низом коморбидитета и са средње тешким или тешким клиничким сликама.

 
     
 

Као што је познато, појава епидемије вируса Цовид- 19, узроковала је велику реорганизацију здравственог система у целој Србији, па и у нишком Клиничком центру. Ова здравствена установа своје деловање, усмерила у два правца: превенцију и сузбијање последица пандемије, али и адекватан третман оболелих, од других незаразних обољења-хируршких и интернистичких. Због тога је Ургентни центар КЦ Ниш, радио у ванредним околностима, скоро па потпуно редовно, а за то су се побринули сви, чије су радсне позиције биле управо ту, на месту где је и у нормалним ситуацијама, „највећа гужва“.

- Све време, спровођене су, према стручним смерницама и националним водичима, многоструке дијагностичке, терапијске, оперативне процедуре и поступци из области здравствене неге, као и поступци кардиопулмоналне реанимације и неинвазивне и инвазивне механичке вентилације, а пацијенти, чије је здравствено стање захтевало болничко лечење, након прегледа у пријемним амбулантама ургентног центра и спроведених дијагностичких и терапијских поступака и процедура, упућивани су у нишку Војну болницу, наводи Драган Стојић, главни медицински техничар Клинике за неурологију КЦ НИш, који додаје да је за све њих, ово било велико искушење, из кога су медицинске сестре и здравствени техничари, по ко зна који пут, с поносом, упорношћу, истрајношћу и несебичношћу, изашли уздигнуте главе, богатији за још једно животно и радно искуство.

     

Такође, једна од најбитнијих карика у ланцу, била је и читава санитарна служба нишког Клиничког центра, која је са епидемиолошком службом ове установе, константно бринула о томе, да вирус, којим случајем не продре у медицинске редове, или случајно „побегне“ ван.

- Самим постављањем процедура, епидемиолошке и санитарне тријаже, начинима коришћења личне заштитне опреме, па и дезинфекције, као једну од најважнијих превентивних мера, осетно се смањио страх и осетила се већа сигурноста међу запосленима, самим тим и хладне главе, стекла се основа за ефикасан рад и довођење грешака на минимум, истакла је Јасна Стојановић, шес одсека за санитарни надзор у КЦ Ниш.

Сви они, како кажу и даље стоје „у првим редовима“, опрезни и спремни да укажу помоћ свакоме коме је она потребна и поручују да и даље нема опуштења, али да нема ни помишљања на могуће повлачење. Бар не засада.

     
 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш