НОВИ УСПЕХ НИШКИХ ХИРУРГА- МОДЕРНИЈИМ, ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРИСТУПОМ У ОПЕРАЦИОНИМ САЛАМА КЦ НИШ, ДО БЕЗБЕДНИЈИХ ИНТЕРВЕНЦИЈА ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

Захваљујући мултидисциплинарном приступу,  односно раду тима састављеног од хирурга ортопеда и трансфузиолога- хематолога нишког Клиничког центра и најмодерније апаратуре које ова установа поседује, ризична операција остеосинтезе прелома бутне кости код 82- годишњег пацијента, са тешким поремећајем коагулације крви, успешно је обављена, без икаквог ризика и "препуштања случају".

Према речима стручњака, који су јуче радили ову вишечасовну, компликовану интервенцију, циљ је био да се, у што контролисанијим условима, а због компликованог прелома и поремећаја згрушавања крви, оперативни захват уради што безбедније и брже, те су приликом интервенције, користили апарат за интраоперативно спашавање крви и фибрински лепак, а по прави пут је у салама Клиничког центра Ниш,  током ортопедских операција коришћен и "дим евакуатор", који је недавно донирало Министарство здравља.

- Заједничким снагама, односно мултидисциплинарним приступом и ангажовањем више грана специјалности у медицини, успешно смо завршили операцију и пацијент се сада опоравља како је и очекивано, иако је сама интервенција била ризична, због поремећаја коагулације крви, због чега је и колега асс. др Милан Лазаревић, трансфузиолог и хематолог са Клинике за кардиохирургију и помоћник директора КЦ Ниш, све време асистирао и руководио машином за интраоперативно спашавање крви, објашњава проф. др Иван Мицић, руководилац Клинике за ортопедију Кц Ниш и додаје, да су по први пут користили и нови апарат, дим евакуатор, који је свакако повећао безбедност свих који се налазе у сали током захвата.

Колики је значај самог апарата за спашавање крви, поготово код пацијената који имају овако тешке поремећаје фактора коагулације крви, код којих није могуће одрадити скрининг тестирање пре захвата, појаснио је асс. др Лазаревић.

- У оваквим ситуацијама, када је немогуће одредити фактор коагулације, овај апарат има заиста пресудну улогу, јер на најбезбеднији начин, за врло кратко време, надокнађује изгубљену крв пацијента, враћајући његову, сопствену, из машине у крвоток, чиме се избегава свака могућност за било каква неслагања или алергије и инфекције, смањује се време чекања и што је најбитније, омогућава комфор хирургу оператору за извођење самог захвата, изјавио је асс. др Милан Лазаревић, трансфузиолог и хематолог нишког Клиничког центра.

Како истичу стручњаци из ове области, примењене методе током ове интервенције, од изузетног су значаја за безбедност пацијента и особља у операционој сали у току саме хируршке интервенције, као и за што бржи, постоперативни опоравак пацијената.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш