УНИЦЕФ НАСТАВЉА ПОМОЋ ДЕЧИЈИМ КЛИНИКАМА

Клиника за дечије Интерне болести УКЦ Ниш добила је данас још један апарат неопходан за рад јединице за интезивну негу - апарат за терапијску хипотермију. Овај уређај намењен је спречавању оштећења мозга код новорођенчади која су пре, током или одмах након порођаја доживела неки облик мождане патње услед недостатка кисеоника. Донатор је УНИЦЕФ у оквиру своје кампање „Тако мали да би у срце стали“ , а данашња донација је једна од највећих појединачних и износи 5 милиона динара.

У име УНИЦЕФ-а у Србији, помоћнику директора УКЦ Ниш за интернистичке делатности, проф. др Радивоју Коцићу, управници Клинике за дечије интерне болести УКЦ Ниш, проф. др Емилији Голубовић и наченику интезивне неге дечије Клинике др Дејану Милојевићу,  донацију је  уручила Јелена Ковачевић.

Желим да изразим велику захвалност УНИЦЕФ-у на дуготрајној посвећености и партнерству и у најтежим временима. Ка Нишу гравитира око 2,5  милиона становника и сва опрема коју смо добили од УНИЦЕФ-а у последњих месец дана намењена је за спашавање живота, лечење избрињавање деце из целог региона Јужне и Југоисточне Србије. Превремено рођене бебе захтевају сву нашу подршку и пажњу. Нова савремена опрема даје нам веће могућности дамаксимално унапредимо квалитет здравствених услуга и бриге на дечијим клиникама и то јесте важан задатак коме смо посвећени, а са УНИЦЕФ-ом и њиховим партнерима из приватног сектора, имамо додатну снагу да у тој хуманој мисији истрајемо“, изјавио је помоћник директора УКЦ Ниш за интернистичке делатности, проф. др Радивој Коцић.

Захваљујући сарадњи са водећим националним стручњацима из области неонатологије, УНИЦЕФ је од 2017. године до данас дефинисао низ мера којима су подржане јединице за интензивну неонаталну негу у осам здравствених установа у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду. Након избијања пандемије COVID-19, као додатни вид подршке УНИЦЕФ је обезбедио и 12 неонаталних респиратора за потребе интензивног збрињавања превремено рођених беба у овим установама.

Велика захвалност иде УНИЦЕФ-у јер корача упоредо са нама и помаже нам да савладамо и најтеже битке. Поред овог апарата за терапијхску хипотермију,ми смо у последњих месец дана од УНИЦЕФ-а добили и 4 инкубатора, а прошле године и 1 неонатални респиратор. Када на одељењу имате бебице које имају 800 или 900 грама, ми из себе извучемо надљудску снагу да бисмо им помогли да преживе и доживе нови дан и нови месец. Ја и моје колеге остајемо посвећени даљем развоју перинаталне и неонаталне неге на Клиници у Нишу и рачунамо на снажно партнерство са УНИЦЕФ-ом и у наредном периоду, јер само заједничка и удружена акција може да постигне резултат“ изјавила је руководилац Клинике за дечије интерне болести УКЦ Ниш, проф. др Емилија Голубовић.

У Србији се сваке године роди 65 хиљада деце, од којих је 4000 превремено рођених беба, а свакога дана нових 7 беба захтева неки вид ургентне подршке.

 „ Здравственим просвећивањем жена, добрим вођењем трудноће, едукацијом трудница, верујем да ће број оваквих новорођенчади бити максимално смањен. Али, није битно који је то број деце већ да сваком детету коме  буде потребна ургентна подршка она буде и доступна у сваком тренутку. Апарат је намењен  бебама које мало лошије прођу на самом рођењу и не продишу онако како треба. Његова улога је да централни метаболизам и оно што ради централни нервни систем, смањи на најмању могућу меру , како би последице отежаног порођаја биле касније што мање и да би неуролошки развој био потпуно нормалан“, рекао је начелник Интезивне неге дечијих клиника др Дејан Милојевић.

Захваљујући одзиву више од 5105 појединаца и 281 малог и средњег предузећа, УНИЦЕФ је само током кампање  „Тако мали да би у срце стали“,  у периоду од новембра 2020. до сада, прикупио више од 13 милиона динара, што је омогућило набавку укупно седам инкубатора, од којих су четири достављена Нишу, два Крагујевцу и један Новом Саду, а још један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади, у априлу је добио, Институт за неонаталогију у Београду.

У тешким временима у којима живимо, солидарност и хумани однос према другима, кључни су да пребродимо све изазове са којима се суочавамо. У партнерству са Министарством здравља, УНИЦЕФ је јачању неонаталне службе у Србији посвећен од 2017. године. Настављамо са набавком неопходне опреме и пружањем системске подршке јединицама за интензивну неонаталну негу како бисмо додатно смањили смртност превремено рођених беба, што је наша мисија којој остајемо посвећени“, изјавила је Јелена Ковачевић у име УНИЦЕФ-а у Србији.”

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш