„GE HEALTHCARE“ ПРЕМИЈЕРНО У НИШУ ПРЕДСТАВИО НАЈНОВИЈУ ОПРЕМУ

Уз слоган “Свака слика има причу”, караван који током 29 недеља обилази 16 земаља Европе боравио је данас у Нишу.

Опремљен најсавременијом дијагностиком за рано откривање карцинома дојке, камион компаније “GE Healthcare“, прилика је да се лекари Универзитетског клиничког центра Ниш упознају са новинама у области која је изузетно важна у очувању здравља жена.

Онколози, гинеколози, ендокринолози, заједно са стручним представницима компаније “GE Healthcare“, осврнули су се и на примену вештачке интелигенције у медицинском снимању, дијагнози здравља костију, плућа и другим темама.

Уз захвалност гостујућој  компанији што је изабрала УКЦ Ниш за установу у којој ће премијерно у Србији  демонстрирати најновија технолошка достигнућа у овој области,  директор УКЦ Ниш је подсетио на значај добре и правовремене дијагностике у медицини али и на све оно што Универзитетски клинички центар Ниш чини по питању раног откривања карцинома дојке код жена у овом делу Србије.

 “Универзитетски клинички центар као највећа здравствена установа јужно од Београда обраћа  пажњу на све оно што мучи наше суграђене и суграђанке и покушавамо да нађемо  најбољу медицинску опрему која ће њима помоћи. Караван Џенерал електрика који је овде, прилика је за наше лекаре најразличитијих  специјслности да виде најсавременију апаратуру фокусирану на болести дојке. Због свега тога сада покушавамо да сагледамо могућности ових апарата јер се ради о веома озбољној болести. Клинички центар у Нишу има велику и богату историју оваквих  прегледа. У последњих 11 година број прегледаних жена на мамографи је већи него у свим градовима Србије. Активност ране детекције тумора желимо да буде нешто што ће се полако усадити у свест жена.То је безболни  преглед који може да промени нечији живот.Клинички центар ће увек бити ту да одговори на овакве изазове. Имамо кадрове који су едуковани, потребну опрему и на располагању  смо за сваку врсту едукације”, казао је професор др Зоран Перишић,директор УКЦ Ниш.

   
   
   

Камион  у ком су постављени бројни апарати за дијагностику, попут 3Dсистема мамографије, платформе за биопсију, аутоматизованог ултразвука дојке, софтверске платформе за дијагностику здравственог стања костију и метаболизма и бројне друге, има за циљ да управо здравственим радницима приближи иновативна решења, која ће им помоћи при добијању најпрецизнијихподатака.

“Од почетка пандемије корона вируса у Србији , број мамографских прегледа је опао много и то није добро. Управо та чињеница је подстакла нас да кренемо у акцију која ће то променити. Посебну пажњу посвећујемо индивидуалном искуству  пацијената, јер смо увидели да много жена у Србији избегава мамографски преглед из страха – како од резултата, тако и од бола. Свесни тога, отворени смо да са лекарима-специјалистима поделимо знања и искуства о технологијама које ће допринети да се пацијенти осећају комфорније, а тиме повећати број превентивних прегледа  који могу да спасу животе. “, поручује Јован Пауновић, генерални директор за Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору.

Радиолог примаријус др Златко Ширић, подсетио је на значај правовременог откривања карцинома дојке и колико је важна квалитетна опрема у томе.

“ Од 2009.године УКЦ Ниш је у континуираном скринингу откривања рака дојке. Позивамо жене старости од 50 до 69 година које су здраве и мећу њима тражимо ране знаке болести. Мамографија је једини валидни начин за рану детекцију карцинома дојке. До сада смо урадили око 150.000  прегледа  и то нас сврстава  у сам врх. Вероватно је баш овај податак и привукао пажњу  компаније ГЕ да од свих градова кроз које ће караван проћи прво дођу код нас. У Србији се, на жалост, још увек 4.000  жена годишње разболи од карцинома дојке , а 1.300 умре. Да би смо смањили стопу морталитета потребна је рана детекција и дијагностика”, казао је др Ширић.

Овом приликом речено је и да је током пандемије у Универзитетском клиничком центру Ниш урађено преко 8.000 мамографских прегледа.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш