НИШКА ГАК ДОБИЛА НАЈСАВРЕМЕНИЈИ АПАРАТ ЗА АНАЛИЗУ КОД ИНФЕРТИЛИТЕТА

Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Ниш, добила је најсавременији апарат SQA system за анализу квалитета сперме. Према речима руководиоца Клинике за гинекологију и акушерство доц.др Дејана Митића, апарат који је клиника добила је најсавременији систем за анализу семене течности и први је такав у Србији.

Анализа сперме је један од првих дијагностичких тестова који се користи за процену фактора мушког инфертилитета.

„Број парова који се суочава са потешкоћама у зачећу и прође кроз комисију наше клинике , на годишњем нивоу је око 1000. Овај апарат је ће нам омогућити да обрадимо више узорака и што је најважније прецизност анализе ће бити неупоредиво боља од досадашње. Могућност апарата је 1500 анализа на годишњем нивоу, а време анализе стандардних узорака је краће од 2 минута што је вишеструко мање од времена које је било неопходно за метод анализе која се радиле до сада“, каже доц.др Митић.

Према његовим речима, највећи број лабораторија примењује мануелну методу анализе ,односно микроскопским прегледом. Ова традиционална метода има бројна ограничења и недостатке. С обзиром на чињеницу да се ради о осетљивом биолошком материјалу у функцији времена, а да сам микроскопски преглед може трајати и до 40 минута, неретко је прецизност била лоша ,а самим тим и добијени резултати су били подложни грешкама. Овакав приступ несумњиво је проузроковао и неадекватну дијагнозу , одлагање лечења и коначно кашњење у примени различитих третмана и процедура код парова који имају објективни проблем са инфертилитетом.

„Евидентно је да постоји потреба за брзом, објективном, осетљивом, поузданом и стандардизованом методом за анализу различитих параметара из узорака сперме, који би били алтернатива досадашњем мануелном испитивању. Овакви аутоматизовани анализатори се већ две деценије примењују у свету и показали су да овај приступ у великој мери доприноси побољшаном квалитету испитивања узорака“, истиче доц.др Дејан Митић.

У зависности од захтева лабораторије, на апарату којим сада располаже Клиника за гинекологију и акушерство УКЦ Ниш, могуће је анализирати различите врсте узорака, а параметри који се аутоматски добијају из једног узорка за свега 75 секунди су- концентрација, укупно покретљиви, непрогресивно покретљиви, непокретљиви, нормални облици, концентрација покретних, концентрација прогресивно покретљивих сперматозоида, концентрација функционалних сперматозоида , брзина, индекс покретљивости, док се у комбинацији са додатним доступним производима могу одредити и pH вредност и концентрација леукоцита.

Додатна предност ове методе је то што омогућава документовање резултата у бази података, снимање слика и видеоклипова чиме се постиже и следљивост у праћењу параметара пре и после примене терапије

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш